Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot z czereśni na zimę

Kompot z czereśni na zimę

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 266 Ocena: 6565

Dodano: 12.06.2018

Odsłon: 9230

Pyszne, słodki i jędrne czereśnie zamknięte w słoiku, żebyśmy mogli się nimi delektować również kiedy za oknami plucha. Dla mnie czereśnie są wciągające jak paluszki, ręka sama po nie sięga i gwarantuje wam, że te ze słoika są równie pyszne.

Składniki

  • czereśnie
  • cukier (po 4 łyżki na każdy litrowy słoik)
  • woda
  • wyparzone słoiki
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czereśnie dokładnie płuczemy, osuszamy i pozbawiam szypułek.

  2. Do wyparzonych litrowych słoików wrzucamy czereśnie.

  3. Do każdego słoika z czereśniami wsypujemy 4 łyżki cukru.

  4. Czereśnie zasypane cukrem zalewamy ciepłą, przefiltrowaną wodą tak żeby je przykryć i zakręcamy słoik wyparzonymi, osuszonymi zakrętkami.

  5. Słoki z czereśniami pasteryzujemy: ja wkładałam je do garnka wyłożonego ściereczką, zalewam ciepłą wodą powyżej 3/4 wysokości słoików, doprowadzam do wrzenia i od tego momentu pasteryzuję 20-25 minut, na wolnym ogniu.

  6. Po tym czasie słoiki z czereśniami wyjmuję z garnka, dokręcam nakrętkę i odstawiam do wystygnięcia obrócone do góry dnem.

  7. Kiedy ostygną wynoszę do spiżarki. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń