Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, słodki i jędrne czereśnie zamknięte w słoiku, żebyśmy mogli się nimi delektować również kiedy za oknami plucha. Dla mnie czereśnie są wciągające jak paluszki, ręka sama po nie sięga i gwarantuje wam, że te ze słoika są równie pyszne.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244617
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244617
Składniki
Czereśnie dokładnie płuczemy, osuszamy i pozbawiam szypułek.
Do wyparzonych litrowych słoików wrzucamy czereśnie.
Do każdego słoika z czereśniami wsypujemy 4 łyżki cukru.
Czereśnie zasypane cukrem zalewamy ciepłą, przefiltrowaną wodą tak żeby je przykryć i zakręcamy słoik wyparzonymi, osuszonymi zakrętkami.
Słoki z czereśniami pasteryzujemy: ja wkładałam je do garnka wyłożonego ściereczką, zalewam ciepłą wodą powyżej 3/4 wysokości słoików, doprowadzam do wrzenia i od tego momentu pasteryzuję 20-25 minut, na wolnym ogniu.
Po tym czasie słoiki z czereśniami wyjmuję z garnka, dokręcam nakrętkę i odstawiam do wystygnięcia obrócone do góry dnem.
Kiedy ostygną wynoszę do spiżarki. Smacznego !!!