Do góry

Desery Przepis na:

Kopiec Kreta

Kopiec Kreta

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 622

Dodano:

Odsłon: 3858

Pyszne, a jednocześnie proste ciasto kakaowe z kawałkami bananów przykryte warstwą bitej śmietany z musem bananowym i kawałkami czekolady.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka - w temp. pokojowej
  • 1 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • Dodatkowo:
  • 4-5bananów
  • 500 ml śmietanki tortowej 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • sok z 1/2 cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (około 6-8 minut). Następnie, stopniowo i naprzemiennie, dodajemy składniki suche (mąkę przesianą wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą), olej oraz mleko. Nie spieszymy się, chodzi o to by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę (do tzw suchego patyczka). Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, a środek jest jeszcze płynny, należy przykryć wierzch ciasta folią aluminiową

  2. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch, który następnie kruszymy w dłoniach lub rozdrabniamy w malakserze. Odkładamy na bok. Wydrążamy również środek ciasta, zostawiając spód i boki nienaruszone.

  3. Czekoladę ścieramy na tarce. Jednego banana rozdrabniamy widelcem na gładkie pure, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.

  4. Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Na koniec dodajemy rozdrobnionego banana oraz startą czekoladę, mieszamy.

  5. Pozostałe banany obieramy i układamy obok siebie na cieście (można skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny, by nie ciemniały). Przykrywamy je ubitą śmietaną, którą nakładamy formując kopiec. Wierzch posypujemy odłożonym i pokruszonym ciastem, lekko dociskamy dłonią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń