Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka

Kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 521

Dodano:

Odsłon: 48153

Przepis na kopytka ze skwarkami

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 kiełbasy śląske
  • 3 łyżki oleju
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde.

    Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek .

    Gotowe podawać do drugich dań lub ze skwarkami z boczku lub kiełbasy.
    Najlepiej podawać ciepłe, ale jeżeli zostaną, można podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Wiadomo że będzie to dodatkowa porcja pustych kalorii w postaci tłuszczu, ale czasami można sobie na to pozwolić. Przyznam się że mi nawet wtedy bardziej smakują.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ElMar 10 lipca Nie wiedziałam o tym jajku.
Dziękuje za dobra radę, na pewno wypróbuje.
Odpowiedzi: 2 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 10 lipca Od lat robię takie same, ale... co kucharz to sposób, mnie nauczyła moja druga mama (teściowa), że jajko rozbija się w garnuszku, miseczce i soli - odstawia na kilka minut i dopiero takie jajka dodaje się do mąki. Kluski (każde !) nabierają ładnego żółtego koloru (tak samo przy robieniu makaronu) Robię tak już prawie 40 lat i naprawdę "to działa" - jak mawiał Maksiu z "Sexmisji" :)

27 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń