Do góry

Desery Przepis na:

Kostka kawowo - pomarańczowa

Kostka kawowo - pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9422

Dodano:

Odsłon: 33888

lekkie, rozpływające się w ustach, ładnie prezentujące się ciasto :-) polecam

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • jajko duże 6
  • cukier 1 szkl.
  • budyń czekoladowy (bez cukru) 3 op.
  • mąka pszenna 1 pełna łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Krem pomarańczowy:
  • sok Kubuś lub Pysio 900ml (u mnie pomarańczowo - brzoskwiniowy)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 3 op.
  • sok pomarańczowy 100ml
  • cukier 7 łyżek
  • masło miękkie 20 dag
  • Krem kawowy:
  • śmietanka 30 lub 36% 500ml
  • serek mascarpone 25 dag
  • cukier puder 7 pełnych łyżek
  • kawa rozpuszczalna 1,5 łyzeczki rozpuszczona w 70ml gorącej wody
  • żelatyna 2 płaskie łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: (zawsze piekę dzień wczesniej, łatwiej się kroi na drugi dzień) Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (ok. 30 x 25cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika blachę z biszkoptem upuścić na podłogę z wysokości ok. 40cm. Wystudzić.

    Krem pomarańczowy: Z soku Kubuś lub Pysio odlać 1/2 szkl. i rozprowadzić w nim budynie. Resztę soku oraz sok pomarańczowy i cukier zagotować i dodać rozmieszane budynie. Gotować podobnie jak zwykły budyń, do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wylać do miski, przykryć wierzch folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy budyń jest zimny, mikserem utrzeć miękkie masło i dodawać stopniowo po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach.
    Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Jeden blat wyłozyć na blachę, na niego wyłożyć masę pomarańczową, wyrównać i wstawic do lodówki.

    Krem kawowy: Żelatynę zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, a następnie odstawić do wystygnięcia.
    Schłodzone śmietankę i mascarpone ubić mikserem do uzyskania sztywnej masy, dodać cukier puder i kawę z żelatyną. Miksować kilka sekund, do chwili połączenia się składników.
    Masę kawową wyłożyć na pomarańczową, wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zolza39 26 kwietnia 2016 Ciasto jest boooooskie :) zrobione na dużą blachę zniknęło w okamgnieniu. Dosłownie rozpływa się w ustach :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bzderen 14 kwietnia 2016 Ciacho bardzo ciekawe i na pewno bardzo smakowite - tylko skąd ta biała masa,której nie ma w przepisie. Odpowiedzi: 2 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń