Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki wołowe z miętą

Przepis dnia 2017-09-23
Kotleciki wołowe z miętą

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 846 Ocena: 19733

Dodano: 19.09.2017

Odsłon: 47936

Bardzo lubię soczyste oraz wyraziste w smaku kotlety mielone. Tym razem postanowiłam przygotować je z wołowiny, której smak podkreśliły przyprawy kuchni bliskowschodniej. Kotleciki są aromatyczne, pikantne, a mięta nie dominuje, ale nadaje im niezwykłej świeżości. Mielone zawierają dużo żelaza i witaminy B12. Są wysokobiałkowe i nie zawierają glutenu. Odznaczają się lekkością i niską zawartością tłuszczu, ponieważ przygotowałam je z polędwicy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub podstawa domowego burgera.

Składniki

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 1 małe jajko
  • 1 szalotka
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka zimnej wody
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwicę wołową mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niej pokrojoną drobno szalotkę, jajko, posiekaną miętę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, dodając w międzyczasie łyżkę wody*. Mięso wyrabiamy do momentu aż mięso przestanie kleić się nam do rąk**.

    * Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku.

    ** Dzięki odpowiedniemu wyrabianiu mięsa, nie musimy dodawać do niego innych dodatków w postaci np. bułki. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety.

    Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na patelni z obu stron. Na początku obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony na wysokim ogniu, a następnie dosmażamy w mniejszej temperaturze (ten zabieg sprawi, że kotlety wołowe będą jeszcze bardziej soczyste i miękkie). Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  2. Pamiętajmy, aby świeże mięso, które smażymy zawsze miało temperaturę pokojową.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 05 października Serdecznie gratulujemy! Twój przepis był najpopularniejszym przepisem ubiegłego miesiąca :)

Zestawienie znajdziesz tutaj:https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-wrzesnia,1899966,a,.html

Pozdrawiamy i czekamy na więcej takich wspaniałych przepisów :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anikana 03 października Pyszne(prawdopodobnie), aczkolwiek nierealne. Nie znam osoby, która wykorzysta polędwicę wołową (od 60 do 100 zł za kg) na kotlety mielone. Nie zrobi tego nawet żaden kucharz w dobrej, drogiej restauracji. Odpowiedzi: 2 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 września Przepis Dnia na pierwszy w pełni dzień jesieni i na barową pogodę, pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 19 września Cudowne. A pomysł z dodanie wody do mięsa wołowego świetny. To zapewne dlatego nie są zbyt suche. Pozdrówka :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń