Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie moi drodzy! Lubicie bób? Podobno bób albo się uwielbia, albo się go nie cierpi … ja z całą pewnością należę do tej pierwszej grupy. Dlatego oprócz jedzenia ugotowanego z koperkiem bobu, szukam też innych przepisów w których mogę go wykorzystać. Dzisiaj kotleciki z bobem z dodatkiem bazylii – coś wyjątkowo pysznego!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11205
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6443
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13437
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11205
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6443
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13437
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Składniki
Zaczynam od przesypania bobu do dużego, płaskiego naczynia, a następnie rozgniatam go dokładnie widelcem na miazgę. Pora na twaróg – mieszam go z bobem. Wbijam jajka, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię oraz obie mąki. Wszystko starannie mieszam, tak aby powstała zwarta masa. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Teraz rozgrzewam niewielką ilość oleju na patelni i dłońmi formuję nieduże placuszki, które kładę na gorący olej. Smażę z obu stron na złoto.
Gotowe placuszki są mięciutkie w środku. Doskonale pasuje do nich sos jogurtowo-czosnkowy. Takie placuszki mogą być doskonałym uzupełnieniem obiadu lub samodzielną przekąską. Smacznego!!!