Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku.

Przepis dnia 2018-07-04
Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku.

Autor: babeczka35

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 365

Dodano: 02.07.2018

Odsłon: 13989

Pyszne kotleciki z kalafiora i zielonego groszku z dodatkiem pachnącego koperku. Można je podać jako dodatek do drugiego dania lub solo. Bardzo polecam.

Składniki

  • Na kotleciki:
  • 1 mały kalafior
  • 1 szklanka zielonego świeżego groszku
  • pół peczka koperku
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Dodatkowo:
  • masło do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw.

  2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

  3. Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie wkładamy je do lodówki, żeby stężały.

  4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

  5. Podajemy i smacznego życzę.

    Rady:
    Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
    Jeśli masa jest zbyt rzadka należy włożyć ją na kilka minut do lodówki,wówczas stężeje.
    Kotleciki można również usmażyć na oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń