Do góry

Zupy Przepis na:

Krem pomidorowy z nutką chilli i słodyczy...

Krem pomidorowy z nutką chilli i słodyczy...

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1571

Dodano:

Odsłon: 957

Zupa w sam raz na Walentynki :) w kolorze miłości z nutką chilli i słodyczy..

Składniki

  • 2,5kg pomidorów całych w puszce
  • 1 czerwona papryka, 2 cebule
  • 3 marchewki, 2 pietruszki
  • 300ml rosołu lub bulionu
  • 2 kostki rosołowe - 1x drobiowa, 1x wołowa
  • 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka bazylii (nie miałam świeżej niestety)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule i paprykę kroimy na średniej wielkości kawałki, dusimy na patelni aż się zarumienią. Marchew i pietruszkę kroimy w talarki. Do dużego garnka wrzucamy pomidory z sokiem, zioła, przyprawy i czosnek. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, oraz zarumienione warzywa. Zalewamy bulionem i wkruszamy kostki rosołowe. Zupę gotujemy około godziny - marchew musi być miękka, a "woda" trochę odparować.

  2. Gdy zupa jest gotowa - blendujemy ją. Na koniec dodajemy cukier i jeszcze chwile podgrzewamy. Wlewamy na talerz, i ozdabiamy kleksami z jogurtu naturalnego i pesto. Proporcje oczywiście można zmienić na mniejsze - ja chciałam zrobić sobie mały zapas do słoików :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń