Do góry

Desery Przepis na:

Krem szampański

Krem szampański

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2712

Dodano: 30.12.2012

Odsłon: 3841

Więcej

Składniki

  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru do utarcia żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru do ubicia piany z białek
  • sok z dużej cytryny
  • szklanka wytrawnego szampana
  • szklanka śmietanki kremówki 30 %
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gęsty, jasny krem. Szampana mieszamy z sokiem z cytryny, następnie powoli dodajemy żelatynę, cały czas mieszając. Przygotowaną mieszaninę dodajemy do żółtek i mieszamy. Wstawiamy na 15 min do lodówki. W międzyczasie ubijamy pianę z białek pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru i miksujemy, aż powstanie lśniąca piana. Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Schłodzony deser łączymy z pianą z białek oraz bitą śmietaną. Nakładamy do pucharków, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, maksymalnie na godzinę. Podajemy z biszkoptami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń