Do góry

Desery Przepis na:

Krem z awokado

Krem z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 4522

Dodano:

Odsłon: 2560

Awokado smakuje nie tylko jako dodatek do salatek albo guacamole - mozna zrobic z niego pyszny krem, który wzbogaca kazdy deser. Ten szybki, prosty i bardzo smaczny deser zawiera oprócz kremu jagody peruwianskie duszone w dzemie morelowym.

Składniki

  • Składniki na 6 kieliszków deserowych:
  • 400 g awokado
  • 100 g jagód peruwiańskich
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 organiczna cytryna
  • 2-3 łyżki dżemu morelowego
  • 150 g bitej śmietany
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 opakowanie stabilizatora śmietany (opcjonalnie)
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Deser nie wymaga duzej ilosci skladników, a co najmniej polowe z nich mamy zawsze w domu
    Krem z awokado nadaje deserowi specyficznego smaku, natomiast rodzaj owoców to juz kwestia naszych preferencji. Jogoda peruwianska ze swoim slodko-kwasnym smakiem pasuje tu doskonale, ale mozna oczywiscie zastapic ja innymi owocami.

  2. Zagotowac dzem morelowy z odrobina wody. Odlozyc 6 jagód jako dekoracje, reszte przeciac na pól i dodac do garnka z gotowanym dzemem. Dusic przez chwile, po ostygnieciu przelozyc do kieliszków.
    Umyc cytryne, zetrzec skórke i wycisnac sok. Puree z miazszu awokado zmiksowac z sokiem z cytryny. Ubic smietane ze stabilizatorem. Smietankowy ser wymieszac z cukrem trzcinowym az powstanie kremowa masa. Polaczyc delikatnie smietane z awokado i serem.

  3. Krem umiescic w kieliszkach za pomoca rekawa cukierniczego z gwiazdkowa koncówka. Udekorowac jagoda i starta skórka z cytryny. Schłodzic przez co najmniej 1 godzine.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń