Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy placek z winogronem

Kruchy placek z winogronem

Autor: mona83

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 422

Dodano: 26.04.2018

Odsłon: 1748

Kruche ciasto z dodatkiem winogronu zrobiłam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni bo bardzo wszystkim smakowało.

Składniki

  • Ciasto kruche: mąka 400 g
  • masło 200 g
  • żółtka 3 szt.
  • jajko 1 szt
  • cukier puder 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Doadtkowo: winogrona 3-4 kiście
  • bułka tarta 2 łyżki
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Winogrono obieramy myjemy, osuszamy i obieramy z kiści.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3).
    Pierwszą część (większą) wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi.
    Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą i na nią wykładamy obrane z kiści winogrono.
    Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układając na owocach przeplatamy. Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona. Gotowe ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń