Do góry

Desery Przepis na:

Kukułeczka-3 bit

Kukułeczka-3 bit

Autor: rosse

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4338

Dodano: 29.12.2012

Odsłon: 15721

Pyszne,delikatne ciasto,bez pieczenia.Zrobiłam po raz pierwszy i wszyscy się zajadali:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko skondensowane gotujemy ok. 2-3 godziny,po tym czasie wyjmujemy z garnka i studzimy.Zamiast gotować mleko można dać gotową masę krówkową. Krem karpatkowy przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu.

  2. Śmietanę ubijamy ze śnieżkami i wcześniej namoczoną,roztopioną i rozpuszczoną żelatyną.Można do śmietany dodać odrobinę cukru pudru(ja nie dodawałam i była słodka).

  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową,układamy warstwę herbatników,smarujemy karmelem z mleka lub masą krówkową,po czym znów herbatniki,a na to krem karpatkowy.

  4. Następna kolejna warstwa herbatników i na nią śmietana.Całość delikatnie posypać startą czekoladą.Wstawić na 4 godziny do lodówki.Najlepsze następnego dnia,gdy herbatniki zmiękną.

  5. Rada:Zamiast jednej warstwy herbatników można dać warstwę krakersów i też będzie pyszne.Mleko skondensowane zamiast gotować 2-3 godziny(tak było w oryginalnym przepisie),otwieramy,wlewamy do garnka i na małym ogniu ciągle mieszając podgrzewamy,aż zgęstnieje lub dajemy masę krówkową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 29 grudnia 2012 Tak jest pyszny,ale najlepiej smakuje następnego dnia:)pozdrawiam i życzę miłej zabawy Sylwestrowej:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 29 grudnia 2012 Na Sylwestra jak znalazł ,mało pracy a zaspokoi każde wymagające podniebienie -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 grudnia 2012 Wygląda bardzo zachęcająco.Do zrobienia:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń