Do góry

Zupy Przepis na:

Kwaśnica

Kwaśnica

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 1074

Dodano:

Odsłon: 333

Jest to wersja kwaśnicy po mojemu: na wieprzowinie z dodatkiem koncentratu pomidorowego a zamiast grzybów suszonych jest bulion grzybowy. Pomimo tego, że to "podróbka" zapraszam do spróbowania:)

Składniki

  • kapusta kiszona 70 dag
  • boczek wędzony 15 dag
  • żeberka wędzone kawałek z 3 kostkami
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • bulion grzybowy 1 l
  • ziemniaki 4 szt
  • olej 2 łyżki
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • pieprz 5 ziaren
  • liść laurowy 1 szt
  • sól do smaku
  • kminek mielony 0,5 łyżeczki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. W dużym garnku /w którym będziemy przygotowywać kwaśnicę/ rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek a gdy się wytopi trochę tłuszczu dodajemy czosnek i cebulę. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy pokrojoną, odciśniętą z soku /sok zachowujemy/ kapustę kiszoną. Dodajemy też pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, wlewamy 200 ml /niecałą szklankę/ wody i całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.Dodajemy także wędzone żeberka podzielone na kawałki z jedną kostką.
    W drugim garnku zagotowujemy bulion grzybowy, wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. a następnie całość przelewamy do rondla z kapustą. Mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku kminkiem, sokiem z kiszonej kapusty i ewentualnie solą. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.
    Przed podaniem żeberka wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i mięso dodajemy ponownie do garnka. Mieszamy, zagotowujemy i podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 czerwca Pyszna zupka. Byla ulubiona zupa mojego taty, ale u nas chyba sie nazywala po prostu kapusniak. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 25 czerwca Świetnie się prezentuje na talerzu. Pewnie też jest pyszna. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń