Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo - przepis podstawowy, łatwy i szybki

Leczo - przepis podstawowy, łatwy i szybki

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8577

Dodano:

Odsłon: 15664

Przedstawiam podstawowy przepis na leczo. Możemy dowolnie je urozmaicać, np. dodając cukinię lub pieczarki. Lubię duże kawałki papryki, lubię kiedy jest kolorowo, dlatego zawsze kupuję paprykę w trzech kolorach:).

Składniki

  • 3 długie kiełbasy
  • 3 papryki czerwone
  • 3 papryki zielone
  • 3 papryki żółte
  • 3 cebule
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • olej
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa. Solimy, dusimy przez około 30 minut, do momentu aż większość wody wyparuje a papryka będzie miękka.

  3. Pod koniec dodajemy pozostałe przyprawy, koncentrat i przecier. Dusimy jeszcze chwilę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń