Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z kiełbasą lekko pikantne

Leczo z kiełbasą lekko pikantne

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1728

Dodano:

Odsłon: 9973

Leczo jest naszym ulubionym, nie tylko letnim daniem. Robię je często na obiad, a czasami nawet na kolację. To pyszne węgierskie danie obiadowe skradło nam serca już bardzo dawno. Cała moja rodzina uwielbia wygrzaną w słońcu paprykę, delikatną cukinię i pyszne mięsiste pomidory. Ta wersja lecza jest z kiełbaską podsmażaną z dodatkiem cebuli.

Składniki

  • 1/2 kg kiełbasy wiejskiej 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 duża cukinia 3 duże pomidory malinowe 1 cebula
  • 2 duże łyżki słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki np. chili olej do smażenia bazylia
  • ewentualnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy kiełbasę i smażymy jeszcze 3 minuty. Skórkę pomidorów sparzamy wrzątkiem, obieramy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Papryki oraz cukinię myjemy i kroimy paprykę w paski, a cukinię w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy papryki, podsmażamy ok 1 minuty i dodajemy wszystkie warzywa. Dusimy ok 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą oraz posypujemy świeżą lub suszoną bazylią. Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
    Gotowe leczo podajemy z pajdą chleba.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń