Do góry

Dodatki Przepis na:

Lemon curd

Lemon curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3850

Dodano:

Odsłon: 2437

Lemon curd to intensywnie cytrynowy krem, który idealnie nadaje się jako dodatek do mas. Można nim też polewać kruche spody tart, śmietankowe lody czy nawet ciasta. Krem robi się bardzo szybko, a jest naprawdę świetnym dodatkiem do wielu orzeźwiających deserów. Gotowy lemon curd można przechowywać ok 2 tyg w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Składniki

  • 3 żółtka
  • 2 cytryny (sparzone)
  • 120g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 80g cukru pudru
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do rondelka wsypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i wyciśnięty sok z 2 cytryn, a następnie na bardzo małym ogniu podgrzewamy.

  2. Gdy masa będzie już ciepła, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia kremu.

  3. Gdy krem nabierze jasnej, żółciutkiej barwy jest już gotowy.

  4. Krem przelewamy do wyparzonego słoika i chowamy do lodówki do zgęstnienia.<br />
    <br />
    <br />
    SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń