Do góry

Desery Przepis na:

Letnia karpatka z owocami

Letnia karpatka z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 847

Dodano:

Odsłon: 4239

Za karpatką przepadają u nas wszyscy, a już karpatka z dodatkiem świeżych, soczystych owoców to nasz hit, którym chętnie się dzielimy!

Składniki

  • szklanka wody
  • 125 gram masła
  • 4 duże lub 5 mniejszych jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • Krem:
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • masło 200 gram
  • 4-5 łyżek cukru
  • świeże owoce- maliny, borówki
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę, dodać masło i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i ucierać łyżką, aż masa będzie gładka i będzie odchodzić od ścianek. Wystudzić. Do wystudzonej masy wbijać po kolei jajka i miksować przez około 4 minuty.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Nagrzać piekarnik do 200 st.
    Ciasto należy podzielić na 2 części, jedną rozprowadzić na blaszce i piec do zezłocenia się przez około 25 minut. Następnie wyjąć do wystudzenia i piec drugą część ciasta.
    Krem:
    0,5 l mleka zagotować w garnku z cukrem.
    W 250 ml rozpuścić 2 budynie, wlać do gotującego się mleka, zrobić budyń, wystudzić. Masło ( powinno być miękkie) utrzeć mikserem na puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń.
    W tortownicy ułożyć 1 blat karpatki, na to nasz budyń , następnie borówki/ maliny i przykryć 2 blatem. Posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń