Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Litewski tort ze śliwkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1198
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1198
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Składniki
Herbatniki pokrusz, odsyp pół szklanki, a resztę wymieszaj z konfiturą. Z masy uformuj małe kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Obtocz je w odłożonych herbatnikach i ułóż na blasze wysmarowanej cienką warstwą tłuszczu. Wysusz w ciepłym piekarniku.
Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj porcjami mąkę i dokładnie utrzyj. Dolej gorące mleko, po czym całość zagotuj. Ostudzoną masę utrzyj z masłem. Pod koniec dosyp cukier wanilinowy.
Kuleczki ułóż w tortownicy wyłożonej pergaminem. Na kulkach umieść grubą warstwą kremu.
Wierzch tortu udekoruj warstwą posiekanych orzechów i rozdrobnionymi śliwkami zmieszanymi z konfiturą z borówek.Źródło: Kurier TV