Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na arbuza trwa w najlepsze. Kto lubi to polecam korzystać. Ja osobiście za samym arbuzem nie przepadam, ale jak pokombinuję i go urozmaicę to go nawet uwielbiam. Tak było w przypadku pizzy arbuzowej z serkiem, czekoladą i innymi owocami, czy teraz w formie lodów. Takie lody można dokładnie przygotować w 15 minut plus mrożenie. Proste w wykonaniu i niedrogie. Pyszne i orzeźwiające. Do tego obłędnie pachnące cytrusami i zdrowe. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Zachęcam :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10056
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2689
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1828
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 689
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3925
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10056
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2689
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1828
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 689
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3925
Składniki
Z arbuza ( wcześniej umytego i osuszonego ) dokładnie usuwamy pestki, następnie kroimy w kostkę. Arbuza nie ważyłam, użyłam taki spory kawałek.
Następnie pokrojonego arbuza przekładamy do miseczki w której będziemy blendować. Używamy dość wysokiej miski. Dokładnie umytą i osuszoną pomarańczę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, sok przelewamy do arbuza. Dodajemy również miód i miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania.
Tak wykonany mus arbuzowy przelewamy do pojemniczków do mrożenia lodów, ja mus wlewałam przez gęste sitko, chciałam uniknąć ewentualnych pestek z owoców. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy, aż lody będą gotowe.
Podajemy i smacznego życzę. Rady: Najlepiej wybrać bardzo dojrzały arbuz. Arbuza nie ważyłam, dałam tak na oko spory kawałek. Z przepisu wyszło mi 6 sztuk lodów, ale to zależy od wielkości pojemniczków. Do blendowania radzę użyć wysokiej miski.