Do góry

Desery Przepis na:

Lody arbuzowo-pomarańczowe.

Lody arbuzowo-pomarańczowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 895

Dodano:

Odsłon: 200

Sezon na arbuza trwa w najlepsze. Kto lubi to polecam korzystać. Ja osobiście za samym arbuzem nie przepadam, ale jak pokombinuję i go urozmaicę to go nawet uwielbiam. Tak było w przypadku pizzy arbuzowej z serkiem, czekoladą i innymi owocami, czy teraz w formie lodów. Takie lody można dokładnie przygotować w 15 minut plus mrożenie. Proste w wykonaniu i niedrogie. Pyszne i orzeźwiające. Do tego obłędnie pachnące cytrusami i zdrowe. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Zachęcam :)

Składniki

  • spory kawałek arbuza
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki miodu prawdziwego
  • sok z cytryny według uznania
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z arbuza ( wcześniej umytego i osuszonego ) dokładnie usuwamy pestki, następnie kroimy w kostkę. Arbuza nie ważyłam, użyłam taki spory kawałek.

  2. Następnie pokrojonego arbuza przekładamy do miseczki w której będziemy blendować. Używamy dość wysokiej miski. Dokładnie umytą i osuszoną pomarańczę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, sok przelewamy do arbuza. Dodajemy również miód i miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania.

  3. Tak wykonany mus arbuzowy przelewamy do pojemniczków do mrożenia lodów, ja mus wlewałam przez gęste sitko, chciałam uniknąć ewentualnych pestek z owoców. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy, aż lody będą gotowe.

  4. Podajemy i smacznego życzę.

    Rady:
    Najlepiej wybrać bardzo dojrzały arbuz.
    Arbuza nie ważyłam, dałam tak na oko spory kawałek.
    Z przepisu wyszło mi 6 sztuk lodów, ale to zależy od wielkości pojemniczków.
    Do blendowania radzę użyć wysokiej miski.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń