Do góry

Desery Przepis na:

Lody fiołkowe

Lody fiołkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1058

Dodano:

Odsłon: 527

Lody aromatyczne fioletowe z kwiatami fiołków. Podałam je z cukrem fiołkowym i odrobiną syropu z fiołków.Proste do zrobienia, tylko musimy zapolować na te pyszne i aromatyczne kwiatki.

Składniki

  • 400 ml śmietany kremówki 36 %
  • 150 g serka waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2/3 szklanki płatków fiołka
  • 1 łyżeczka cukru fiołkowego
  • 1 łyżeczka miodu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śmietanę kremówkę i serek łączę mikserem i ubijam

  2. . 1/2 szklanki płatków fiołka rozcieram w moździerzu razem z cukrem pudrem.

  3. Dodaję do śmietany i łącze mikserem.

  4. Jak masa będzie ubita przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Po godzinie co 30 minut napowietrzam masę mikserem. Można też lody zrobić w maszynce do lodów. Zostawiam na noc albo kilka godzin. Lody wyjmuję 30 minut przed jedzeniem z zamrażalnika. W tym czasie ucieram 1/3 szklanki płatków fiołka z miodem na syrop. .

  5. Lody polewam syropem, posypuję cukrem fiołkowym. Do lodów wykorzystuję tylko płatki fiołków, które obrywam a nie całe kwiaty. Szypułki wyrzucam

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń