Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe lody na żółtkach i bitej śmietanie. z dodatkiem porzeczkowego musu. A jaki jest ich sekret powodujący, że rozpływają się w ustach? Odpowiedź znajdziecie w przepisie ;-)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2112
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3255
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1316
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2063
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2112
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3255
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1316
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2063
Składniki
Śmietankę dobrze schładzamy. Mleko w rondelku gotujemy (możemy dodać laskę wanilii). W międzyczasie żółtka z 3 łyżkami cukru ubijamy na kogiel mogiel przez kilka minut. Do gorącego mleka dodajemy około 2 łyżek cukru i dodajemy powoli do żółtek, całą masę miksujemy tak przez 2-3 minuty, a następnie schładzamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru, dodajemy część jajeczno-mleczną oraz ekstrakt i wódkę. Bardzo polecam eksperymenty z alkoholami, dodają one lodom kremowej konsystencji o czym przekonałam się robiąc lody rumowe. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, ze w tym wypadku lody zamarzają dłużej. Ja moje w zamrażarce trzymałam około 12 godzin.
Wodę z cukrem zagotowujemy robiąc syrop. Umytą i obraną porzeczkę wrzucamy do rondelka gdy ten zacznie bulgotać. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, aby jak najwięcej wody odparowało. Mus przecieramy przez sito i studzimy. Mus mieszamy delikatnie z lodami i chłodzimy.