Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 767
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 767
Składniki
Na stolnicę wysypać większość mąki, zrobić wgłębienie, wbić całe jajka, dodać sól i miękkie masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto podsypując w razie potrzeby mąką. Nie może być za twarde, bo trudno będzie rozwałkować.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. (Ja każdy częściowo rozwałkowany placek posypuję w połowie dość grubą warstwą mąki, składam na pół i wałkuję dalej - placki będą cieniutkie, akurat na makaron do rosołu). Rozwałkowane placki można lekko przesuszyć, a następnie ułożyć jeden na drugi, przesypując mąką i pokroić w paski szerokości ok. 5 cm. Kroić makaron dowolnej grubości. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzić, kilkakrotnie przepłukać zimną wodą. Jeżeli chcemy uzyskać długi makaron, to każdy placek zwijamy w rulon i kroimy.
Makaron na zdjęciu jest trochę grubszy, gdyż zrobiłam go specjalnie do zupy wiśniowej i do jagód (uwielbiam kluski z jagodami, truskawkami, itp.). Wbrew pozorom makaron robi się bardzo szybko. Ja nigdy nie kupuję gotowego.