Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z imbirem i papryką chili

Makaron z imbirem i papryką chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 420

Dodano:

Odsłon: 144

Niezwykle prosto, aromatycznie, a przede wszystkim smacznie.

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
  • 1/3 szklanki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku (obrane, rozgniecione i drobno posiekane)
  • kawałek imbiru o grubości i średnicy 1 cm (obrany i drobno posiekany)
  • 1/3 łyżeczki suszonej papryki chilli
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron al dente i odcedź, tak aby pozostał lekko wilgotny.

    2. W małym rondelku doprowadź oliwę niemal do wrzenia, zdejmij ją z ognia i natychmiast wrzuć do niej czosnek, imbir, paprykę chilli oraz sól i dokładnie wszystko wymieszaj.

    3. Przykryj rondel i odstaw na 3-5 minut, aby oliwa przeszła aromatem przypraw.

    4. Podgrzej oliwę, polej nią ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszaj.

    5. Podawaj natychmiast na podgrzanych talerzach.

    6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń