Do góry

Desery Przepis na:

Makowa delicja

Makowa delicja

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 3555

Dodano:

Odsłon: 17321

Do tego przepisu podchodziłam z dużym dystansem. Nie przepadam za ciastami typu „piegusek” w których mak „zgrzyta” pomiędzy zębami. Jednak kiedy zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w jednym z czasopism kulinarnych, urzekł mnie jego wygląd i postanowiłam zaryzykować. Jak najbardziej się opłacało! Makowa delicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawom mak wcale nie przeszkadza ;)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
  • Masa kawowa:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze słodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki adwokatu
  • 1 porządna łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • słoiczek 240 g konfitury truskawkowej
  • 3 – 4 łyżki startej czekolady deserowej lub mlecznej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 28 cm x 24 cm.

    Zaczynamy do biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy mak. Mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170°C do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Odstawiamy go do wystudzenia.

  2. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 50 ml). Dodajemy do niej żelatynę, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia i pozostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i łączymy go z kremówką, tylko chwilę żeby masa się nie zwarzyła. Do chłodnej kawy z żelatyną dodajemy 2-3 łyżki masy i adwokat, mieszamy i następnie dodajemy do reszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.

  3. Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą truskawkową, a na niej rozsmarowujemy masę kawową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu do stężenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń