Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1347
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1347
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Żelatynę zalewamy szklanką wody. Odstawiamy, aby napęczniała. Przebrane, umyte jagody wsypujemy do rondla, dodajemy 3/4 szklanki cukru.
Podgrzewamy, mieszając do momentu aż jagody się rozgotują. Dodajemy 1/3 napęczniałej żelatyny, miksujemy na gładko, studzimy.
Maślankę miksujemy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i resztą żelatyny – jeśli stwardniała, można ją lekko podgrzać. Mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną kremówką.
Masę wlewamy do tortownicy. Na powierzchni ciasta robimy kleksy z masy jagodowej, lekko mieszając widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Ochładzamy.
Kiedy torcik zastygnie, posypujemy go jagodami i zalewamy przygotowaną wcześniej tężejącą galaretką.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 0,70 zł.</strong>
<strong>Wartość odżywcza jednej sztuki 236 kcal. Białko 14,1 g. Tłuszcz 32 g. Węglowodany 66,2 g.</strong>
Galaretkę ugotujmy z połowy porcji Wody, szybciej zastygnie.</strong>Źródło: Rewia