Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane ogórki.

Przepis dnia 2018-07-13
Marynowane ogórki.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 976 Ocena: 9317

Dodano: 09.07.2018

Odsłon: 25315

Marynowane ogórki w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony, od ponad 30 lat robię według tego przepisu.

Składniki

  • ogórki gruntowe 6 kg
  • liście laurowe 2 szt na słoik
  • ziele angielskie 6 ziaren na słoik
  • pieprz czarny 2 ziarna na słoik
  • gorczyca biała pół łyżeczki na słoik
  • plasterki marchewki 1 -2 na słoik
  • czosnek ząbek na słoik
  • plaster korzenia chrzanu na słoik
  • baldach kopru na słoik
  • Zalewa - Składniki zalewy 6,5 l:
  • ocet spirytusowy 10% 1,5 l
  • woda 5 l
  • cukier 10 łyżek
  • sól niejodowana 7,5 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

    Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły. Układamy do każdego słoja baldach kopru, po 1-2 plastry marchwi, po plasterku chrzanu, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru.

  2. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum).

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń