Do góry

Desery Przepis na:

Marysieńka

Marysieńka

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 1588

Dodano:

Odsłon: 17028

Pyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe!

Składniki

  • Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jaj, 10,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki kakao, 5 łyżek mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do piecz
  • Składniki na warstwę orzechową: 4 białka , 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki płynnego miodu, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżk
  • Składniki na krem: 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 3 szkla
  • Poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Cytryna
  • Polewa: 100g czekolady, 20g masła, 3 łyżki mleka,
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszystą pianę. Ddodajemy cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Dodajemy żółtka, miksujemy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 20 minut w 18st C (do suchego patyczka). Studzimy, dzielimy na dwa blaty.

    Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy miód i cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Kolejno dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 25-30 minut w 180st C. Studzimy.

    Krem: 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Pozostałą część mleka wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami. Wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy folią, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, porcjami dodajemy budyń. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.

    Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego.

    Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto.

    Składanie ciasta: Ciemny biszkopt nasączyć ponczem, na który wykładamy połowę kremu. Następnie wykładamy warstwę orzechową i drugą połowę masy budyniowej, potem ponownie biszkopt kakaowy, który sączymy ponczem. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marcyb 19 sierpnia Proszę o uzupełnienie przepisu, przy biszkopcie orzechowym 1łyżka ? czego ?
przy kremie 3 szkl. ? pewnie mleka. Czego jeszcze brakuje ? A co z ilością orzechów ?
Przepis wart zrobienia, ale musi być kompletny, szkoda.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń