Do góry

Dodatki Przepis na:

Masło klarowane

Masło klarowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 224

Dzisiaj zapraszam do przygotowania MASŁA KLAROWANEGO. Pracy niewiele, a gdy raz już je przygotujecie, nigdy więcej nie kupicie tego sklepowego.

Składniki

  • 2 kostki lub więcej masła extra 82% (czyste masło, żaden mix)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Masło przełóż do rondelka z grubym dnem (naczynie, w którym klarujesz masło musi być suche, nie może w nim być resztek wody).

    2. Masło podgrzewaj na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż do zupełnego roztopienia.

    3. Na powierzchni zacznie pojawiać się biała piana, nie mieszaj jej, tylko zacznij ją ściągać najlepiej drewnianą łyżką.

    4. Masło powoli zacznie stawać się przeźroczyste o pięknym, złocistym kolorze.

    5. Na pewno zauważysz, że część substancji niepożądanych wytrąciła się na dnie w postaci białego osadu – nie należy go mieszać!

    6. Przelej masło przez gazę do słoiczka.

    7. Masło klarowane pozostaw do wystudzenia.

    8. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń