Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek idealny

Mazurek idealny

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 1397

To mój ulubiony przepis na mazurek. Ciasto jest bardzo kruche i maślane, pyszne i proste w wykonaniu. W mojej rodzinie mazurki zawsze robiło się na gotowanych żółtkach, dlatego wyjątkowo ucieszył mnie ten przepis. Ciasta trzeba bardzo pilnować, bo chwila nieuwagi może zakończyć się przypaleniem. Podczas pieczenia kształt mazurka nieco się rozleje – można wtedy za pomocą noża wyciąć raz jeszcze pożądaną formę, pasującą do naczynia, na którym zostanie podany. Ale należy to zrobić, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, ponieważ po ostygnięciu stwardnieje i podczas wycinania zacznie się kruszyć, niekoniecznie w miejscach, w których byśmy chcieli. Natomiast przenieść go z blachy na paterę, nie ryzykując pęknięcia, można tylko wtedy, gdy całkowicie ostygnie.

Składniki

  • Ciasto: 500 g mąki (może być krupczatka, będzie bardziej kruchy)
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 6 gotowanych żółtek
  • 1 surowe jajo
  • Polewa (czekoladowe ganache): 250 g czekolady gorzkiej
  • 125 g cukru
  • laska wanilii
  • łyżka masła
  • 125 ml śmietany 30%
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka na twardo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.

    Wyrobić krótko ciasto, rozwałkować na 1-1,5 cm grubości, wyciąć odpowiednie kształty, wokół których zrobić rancik z ciasta. Piec 20 minut w 200 stopniach.

    Zrobić czekoladowe ganache: Podgrzać śmietanę, masło i cukier, ale nie doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać pokruszoną czekoladę i wanilię i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Lekko przestudzić w wylać na mazurki i przyozdobić bakaliami. Można zamiast polewy czekoladowej mazurki udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 kwietnia Ale smakowicie wygląda, rewelka :) Takie ciacha, to prawdziwa rozkosz i nigdy nie kończy się na jednym, czy dwóch kawałkach ;) Pycha, mniami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń