Do góry

Dania główne Przepis na:

Mazurskie Farszynki

Przepis dnia 2018-04-21
Mazurskie Farszynki

Autor: VioletoweKucharzenie

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 224

Dodano: 16.04.2018

Odsłon: 20367

Przysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i ekonomiczna porcja.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mięsa drobiowego ( u mnie udziec) + włoszczyzna
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 ugotowane jajko
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ubijamy.

  2. Mięso drobiowe gotujemy z dodatkiem włoszczyzny. Odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki oraz mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej.
    Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm).
    Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu (w tym mięso) łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

  3. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm).

  4. Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu (w tym mięso) łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 21 kwietnia Pyszne farszynki :-) Troche to pracochlonne, ale mysle, ze dla tej chwili rozkoszy - warto !!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogonek 18 kwietnia Musi być dobre, jutro zrobię na obiad, z jogurtem naturalnym będzie pyszne.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń