Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatne i puszyste medaliony rybne, otulone wyrazistym smakiem sosu czosnkowo - koperkowego.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 25
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1256
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 25
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1256
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Na początku przygotowujemy sos: Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, śmietankę kremówkę, skrapiamy całość sokiem z cytryny i mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy go do miseczki wraz z 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i przyprawami: cukrem pudrem, solą morską oraz pieprzem cytrynowym. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Studzimy.
Ryby (100 g halibuta i około 180 g tołpygi) pozbawionych ości i skóry, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki, do której dodajemy także 5 łyżek ekspandowanego amarantusa, 1 jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy: koperek suszony, czosnek granulowany, pieprz i sól morską. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z przygotowanej masy formujemy medaliony, które obtaczamy w amarantusie ekspandowanym.
Medaliony smażymy z obu stron na oliwie z oliwek, na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, a następnie podajemy z przygotowanym sosem czosnkowo - koperkowym.
Życzę smacznego! :)