Do góry

Dania główne Przepis na:

Medaliony schabowe

Medaliony schabowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 222

Dodano:

Odsłon: 15538

Kruchy schab, wzbogacony warzywami. Doskonałe danie na niedzielny obiad.

Składniki

  • Makaron gniazdka - 8 gniazdek
  • Schab - 8 plastrów (ok. 1 cm grubości)
  • Cebula - 1 szt.
  • Cukinia - 1 szt.
  • Marchew - 1 szt.
  • Pieczarki - 15 dag
  • Suszone pomidory - 10 szt.
  • Oliwki zielone - 10 szt.
  • Śmietana 18% - 1/2 szklanki
  • Przecier pomidorowy - 6 łyżek stołowych
  • Ser mozzarella (do utarcia) - 15 dag
  • Sól
  • Pieprz
  • Marynata do mięsa wieprzowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do marynaty na 2 godziny. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Marchew utrzeć na tarce. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę.

  2. W naczyniu żaroodpornym ułożyć obok siebie 8 gniazdek. Rozgrzać tłuszcz i podsmażać schab przez około 5-8 minut. Wyjąć na talerz. Na pozostały tłuszcz dodać marchew, smażyć około 3 minuty. Dodać cebulę i podsmażać około 2 minuty. Następnie dodać pieczarki i cukinię, smażyć około 2 minuty. Na koniec dodać suszone pomidory i oliwki. Całość podsmażać jeszcze około minutę.

  3. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym. Na każde gniazdko wyłożyć 2 łyżki oraz ułożyć porcję usmażonych warzyw.

  4. Na warzywach ułożyć plaster schabu i polać resztą przecieru pomidorowego.

  5. Całość posypać tartym serem mozzarella.

  6. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni, przez około 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń