Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na kotlety mielone przygotowane z łopatki wieprzowej oraz kaszy gryczanej otulone panierką z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Kotlety są aromatyczne, soczyste i bardzo pożywne :)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 738
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5382
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8627
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17591
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 738
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5382
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8627
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17591
Składniki
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym. Oczyszczoną łopatkę mielimy w maszynce do mięsa wraz cebulą i dodajemy do nich 2 żółtka, namoczoną w mleku bułkę, ostudzoną kaszę gryczaną, sos sojowy, tymianek i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Do powstałego farszu dla nadania mu soczystości i delikatności, dodajemy pianę ubitą z dwóch białek i delikatnie mieszamy. Porcję masy formujemy w dłoniach i obtaczamy je w panierce przygotowanej z bułki tartej wymieszanej z mielonymi orzechami włoskimi (w równych proporcjach).
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym i świeżą surówką. Życzę smacznego! :)