Do góry

Desery Przepis na:

Miętowe desery

Miętowe desery

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 4670

Dodano:

Odsłon: 1853

Smacznie i szybko. Polecam.

Składniki

  • Część jasna;
  • 2 szklanki mleka, płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 duże łyżki cukru z prawdziwą wanilią, dodatkowo 1 łyżka zwykłego cukru
  • Część zielona;
  • 8 listków mięty, szklanka wody
  • łyżka cukru, płaska łyżeczka agaru
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. w 1/3 szklanki zimnego mleka rozprowadzamy żelatynę.
    Pozostałe mleko gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy cukry. Wyłączamy grzanie i łączymy z napęczniałą żelatyną. Nie gotujemy już. Mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny.
    Wlewamy do dwóch kielichów.
    Odstawiamy w chłodne miejsce.



    Agar moczymy 10 minut w 1/4 szklanki wody.
    Miętę gotujemy w pozostałej wodzie do miękkości. Miksujemy blenderem. Wlewamy napęczniały agar. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Pod koniec dosypujemy cukier.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń