Do góry

Desery Przepis na:

Miętusek

Miętusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1713

Dodano:

Odsłon: 56289

Przepyszne miętowo- czekoladowe ciasto z delikatną agrestową pianką.

Składniki

  • Ciasto: 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 porządne łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • Krem miętowy: 0.75 l mleka 3.2%
  • 2 budynie waniliowe
  • 300 g miętowych landrynek
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki syropu miętowego deserowego
  • 1.5 kostki miękkiego masła
  • Pianka agrestowa: 500 ml kremówki 36%
  • 2 galaretki agrestowe
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • ponadto: 200 g herbatników
  • czekolada gorzka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.

  2. Kolejno stopniowo dodawać cukier i ubijać razem do czasu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.

  3. Do ubitych białek dodać przesiany proszek do pieczenia, mąkę i kakao- delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

  4. Gotowe ciasto wylać na blaszkę (26x 35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.

  5. W między czasie przygotować krem. 2 szklanki szklanki mleka i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać do czasu aż mleko zacznie wrzeć.

  6. W osobnej miseczce wymieszać pozostałą ilość mleka z proszkiem budyniowym i dodać je go gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń.

  7. Landrynki umieścić w garnuszku zalać wrzącą wodą i gotować do czasu aż się rozpuszczą.

  8. Gorący budyń wymieszać z gorącymi rozpuszczonymi landrynkami, dodać miętowy syrop, wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  9. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Miętową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, przykryć herbatnikami i wsadzić do lodówki na czas przygotowania agrestowej pianki.

  10. Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i pozostawić do lekkiego zgęstnienia i przestudzenia.

  11. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać, pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną galaretkę- zmiksować na gęstą masę.

  12. Piankę wyłożyć na herbatniki, wyrównać- posypać startą czekoladą.

  13. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 22 kwietnia 2016 Za wygląd ciasta 5+, trochę z tym wykonaniem zachodu ale chyba warto, myślę że smak równy wyglądowi :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń