Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe pierniczki bez cukru bez mąki paleo

Migdałowe pierniczki bez cukru bez mąki paleo

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 202

Dodano:

Odsłon: 18391

Jeśli nie macie czasu na pieczenie świątecznych ciasteczek, a chcielibyście w te dni zjeść coś wyjątkowego, to ten przepis jest idealny. Pierniczki są bardzo aromatyczne i intensywne w smaku, na pewno wyjątkowe. Poza tym są bez glutenu, bez mąki, bez cukru czyli bez wszystkich zbędnych składników, za to z mnóstwem świątecznych smaków. Warto je zrobić, choćby na ostatnią chwilę :)

Składniki

  • (na około 10 ciasteczek):
  • 1 szklanka mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (1/8 łyżeczki)
  • 1 łyżka erytrolu
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
  • ziarenka i miąższ z połowy laski wanilii
  • 1-2 łyżki wody
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę łączymy z przyprawami, proszkiem do pieczenia i erytrolem. Następnie dodajemy olej kokosowy i całość mieszamy. Masa będzie bardzo lepka, dodajemy trochę wody i zagniatamy ciasto. Gdy wszystko będzie dokładnie połączone, to łyżką nabieramy ciasto i wilgotnymi dłońmi formujemy ciasteczka. Ja najpierw robię kule a następnie je spłaszczam. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Na początku, gdy będą jeszcze ciepłe mogą być miękkie ale później nieco twardnieją.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń