Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik z orzechami

Przepis dnia 2017-12-18
Miodownik z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4440

Dodano:

Odsłon: 16158

Pyszne ciasto miodowe z orzechami i kremem wylewanym na gorąco. Idealne na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :)

Składniki

  • Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 200 g margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • Krem: 3/4 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Można w tym celu użyć tłuczka do mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać miód, cukier oraz masło. Całość zagotować cały czas mieszając.

  2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć orzechy i piec do zrumienienia orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia

  3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko z cukrem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy margarynę pokrojona w kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na pierwszy blat ciasta wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy ciastem z orzechami. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

muszka88 04 stycznia Super ciasto!!! Ja dołożyłam jeszcze kajmak. Niestety za długo trzymałam orzechy z miodem na patelni i wierzch ciasta smakuje trochę jak spalony popcorn :D Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach jak warstwy zmiękną. Polecam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń