Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto miodowe z orzechami i kremem wylewanym na gorąco. Idealne na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :)
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 45
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 67
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 67
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2672
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 45
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 67
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 67
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2672
Składniki
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Można w tym celu użyć tłuczka do mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać miód, cukier oraz masło. Całość zagotować cały czas mieszając.
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć orzechy i piec do zrumienienia orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia
Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko z cukrem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy margarynę pokrojona w kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na pierwszy blat ciasta wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy ciastem z orzechami. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)