Do góry

Dodatki Przepis na:

Mizeria z cebulą

Mizeria z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 717 Ocena: 47751

Dodano:

Odsłon: 423

U nas często traktowana jako uzupełnienie menu śniadaniowego, chociaż oczywiście zajadamy ją również tradycyjnie, jak wszyscy, do obiadu. Mizeria na bazie jogurtu z dodatkiem cebuli. Polecam :)

Składniki

  • ogórki świeże gruntowe 4 sztuki
  • cebula (duża) 1/4 sztuki
  • ocet 10% 1 łyżka (płaska)
  • cukier 1 łyżeczka (płaska)
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Tak przygotowane solimy, mieszamy i odstawiamy na godzinkę.
    Ogórki puszczą wodę. Należy ją odcisnąć ponieważ w ten sposób pozbędziemy się ewentualnej goryczki z ogórków. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, dodajemy do ogórków.
    Następnie mizerię doprawiamy octem, cukrem i odrobiną mielonego pieprzu. Całość mieszamy, próbujemy, możemy ewentualnie dodać szczyptę soli do smaku, gdyż
    wcześniej dodana sól została odciśnięta wraz z wodą. Na końcu do mizerii dodajemy jogurt naturalny i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń