Do góry

Przetwory Przepis na:

Młoda kapusta kiszona w solance

Młoda kapusta kiszona w solance

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 1145

Dodano: 12.06.2017

Odsłon: 20085

Chyba każdy z nas zna sposób na kiszenie poszatkowanych główek zimowej kapusty ubijanych z solą w beczce lub kamiennym garnku, sama przecież o tym pisałam. Dziś jednak przedstawiam inny sposób kiszenia kapusty, o którym nie wszyscy słyszeli – kiszenie w zalewie z osolonej wody, podobnie, jak kisi się ogórki małosolne. Młoda, wiosenna i wczesnoletnia kapusta nie za bardzo nadaje się do sporządzenia ubijanej kiszonki, choć warto wypróbować i ten sposób. Ja jednak postanowiłam przygotować kiszoną młodą kapustę inaczej niż zwykle.

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • łyżka czarnej gorczycy (ale jak nie masz czarnej, to możesz użyć zwykłą, białą, albo wcale nie dodawać ziarenek gorczycy)
  • kilka jagód jałowca
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka kawałków świeżego kłącza kurkumy przekrojonych wzdłuż na pół (opcjonalnie)
  • papryczka chili również przekrojona wzdłuż, nawet pestek nie wyjęłam – żeby było nieco bardziej ostro
  • jeszcze jedna łyżka czarnej gorczycy
  • dobra woda – jak zwykle – filtrowana lub przegotowana i ostudzona bądź źródlana wprost ze źródła lub butelki
  • łyżka (około 25-27 g) nierafinowanej soli na każdy litr wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę umyj, obierz z wszystkich zewnętrznych, luźnych i uszkodzonych liści, ale ich nie wyrzucaj – znajdą się w drugim słoju z kiszonką. Główkę podziel na osiem części, tak, aby każda z nich zachowała kawałek głąba. To daje gwarancję, że kapusta nie rozpadnie się podczas kiszenia.

  2. Wszystkie części umieść w odpowiednio dużym, najlepiej pękatym słoju. Ja poukładałam je głąbem ku górze, bo wydaje mi się, że wówczas łatwiej będzie wydobyć ukiszoną już cząstkę ze słoja.

  3. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej letnią solanką. Zamknij słój i odstaw we względnie ciepłe miejsce (kuchenny blat wystarczy o tej porze roku) na kilka dni (około tygodnia).

  4. Z główki młodej kapusty zdjęłam tak dużo luźnych liści, że żal mi było je wyrzucić. Wylądowały więc w innym słoju (oczywiście odrzuciłam te naprawdę najbrzydsze).

  5. Z liści wycięłam grube nerwy. Każdy liść przecięłam wzdłuż na 4 części, a następnie w poprzek – na centymetrowe paski. Wszystko ładnie ułożyłam w słoiku (wraz z kłączem kurkumy, ostrą papryczką i łyżką czarnej gorczycy) i zalałam chłodną solanką.

  6. Pozostawiłam na kuchennym blacie do ukiszenia - na około tydzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 13 lipca Gratulacje! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów ubiegłego miesiąca. Bardzo dziękujemy, za podzielenie się z nami takim świetnym pomysłem :)
Pełne zestawienie znajdziesz tutaj: https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-czerwca,1899810,a,.html

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 czerwca Dzięki !!! Już we wtorek na ryneczek po kapustkę i do roboty. Uwaga kobietki - kiszona kapusta ODCHUDZA! - warto ją jeść. Robiłam trochę inaczej, ale najwyższy czas po ponad 3...latach zrobić coś nowego. Zabieram do plagiatorka. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń