Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek mandarynkowy

Murzynek mandarynkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Murzynek mandarynkowy"

Składniki

  • 20 dag miękkiego masła
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 15 dag gorzkiej czekolady (roztopionej i ostudzonej)
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru w proszku
  • 6 mandarynek
  • po 10 dag rodzynek i mieszanki orzechów
  • 2/3 szkl. płatków kukurydzianych
  • 5 łyżek miodu
  • masło do foremek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mandarynki obierz, podziel na cząstki i usuń białe błonki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. 2 keksowe formy wysmaruj masłem. Mikserem utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.

  2. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas dokładnie ubijając. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sodę oraz proszek do pieczenia, cynamon i imbir, dokładnie wymieszaj.

  3. Do ubitej masy dodaj roztopioną, ostudzoną czekoladę i mleko. Delikatnie wymieszaj, następnie wsyp mieszankę mąki i wszystko zmiksuj do połączenia się składników.

  4. Ciastem napełnij formy keksowe. Równomiernie rozłóż mandarynki, lekko wciskając je w masę. Piecz przez 40–45 min (do suchego patyczka).

  5. Orzechy grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej miód (na małym ogniu). Wsyp rodzynki i orzechy. Mieszając, smaż 2 min. Zdejmij z ognia, dodaj płatki, wymieszaj. Lekko przestudzoną masą bakaliową posmaruj wierzch ostudzonych keksów.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń