Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z serem

Przepis dnia 2019-02-03
Murzynek z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 926 Ocena: 23683

Dodano:

Odsłon: 5618

Sernik i murzynek to dwa ciasta, które przypominają mi przepyszne smaki dzieciństwa i magiczne wypieki mojej Babci. Dobre rzeczy warto łączyć, dobre desery również, dlatego zapraszam Was na smakowity duet czyli murzynek z serem :)

Składniki

  • CIASTO KAKAOWE:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 - 5 jajek
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • 500 g białego sera
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO KAKAOWE. Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem i kakao, dokładnie mieszamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do ostudzonej masy wraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

  2. MASA SEROWA. Ser biały razem z masłem przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Żółtka oddzielamy od białek i dokładnie ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy do nich zmielony ser i łączymy dokładnie za pomocą miksera. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, budyń waniliowy i ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

  3. PIECZENIE. Formę delikatnie smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim połowę ciasta kakaowego. Na nie za pomocą łyżki wykładamy masę serową, a na wierzch drugą połowę ciemnego ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 50 minut.

  4. Użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm.

    Ciasto kroimy dopiero po ostudzeniu.

    Jego wierzch możemy także udekorować polewą czekoladową lub pospać cukrem pudrem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń