Do góry

Desery Przepis na:

Mus z rabarbaru

Mus z rabarbaru

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 1067

Dodano: 14.04.2018

Odsłon: 690

Mus rabarbaru jest pyszną bazą do deserów z jogurtem lub śmietanką.

Składniki

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • dodatkowo: 500 g zmieszanego jogurtu ze śmietanką
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyć, wyciąć uszkodzone miejsca, usunąć zdrewniałe włókna( chociaż dzisiejsze odmiany rabarbaru, nie mają włókien) starając się zostawić jak najwięcej czerwonej skórki. Pokroić na kawałki. Posypać cukrem i zostawić na godzinę, aż puści sok.

  2. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ. Miąższ i laskę wanilii dodać do rabarbaru. Zagotować i chwilę pogotować, aż rabarbar będzie miękki. Wyjąc laskę wanilii. Skrobię wymieszać z wodą i dodać do rabarbaru. Chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Gotowe. Można dodać cynamonu, syropu klonowego lub soku z cytryny do smaku. Podawać na zimno lub gorąco. Jeść jako deser lub z kluskami, knedlami lub naleśnikami.

  3. Deser z jogurtem i śmietanką. Wykładamy po łyżce do pucharków na przemian mus z rabarbaru i jogurt i śmietankę. Całość posypujemy brązowym cukrem. Pucharki dekorujemy kleksem bitej śmietany

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 16 kwietnia Aż ślinka cieknie na sam widok,pycha:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewa_G 16 kwietnia Pięknie wygląda:) aż chcę się taki zjeść:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 15 kwietnia Uwielbiam takie deserki, uwielbiam rabarbar... Wyglada pysznie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 kwietnia Uwielbiam rabarbar a w takiej formie to już poezja:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 kwietnia Najsmaczniejsze! smaki z dziecinstwa podane w bardzo artakcyjny sposob! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 14 kwietnia Taki deserek to ja zawsze i o każdej porze, pysznie się prezentuje ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 14 kwietnia Uwielbiam wszystko, co z rabarbarem związane <3 A sam, maczany w cukrze <3 OMG! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń