Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus rabarbaru jest pyszną bazą do deserów z jogurtem lub śmietanką.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 321
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 758
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 62
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 252
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 321
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 758
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 62
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 252
Składniki
Rabarbar umyć, wyciąć uszkodzone miejsca, usunąć zdrewniałe włókna( chociaż dzisiejsze odmiany rabarbaru, nie mają włókien) starając się zostawić jak najwięcej czerwonej skórki. Pokroić na kawałki. Posypać cukrem i zostawić na godzinę, aż puści sok.
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ. Miąższ i laskę wanilii dodać do rabarbaru. Zagotować i chwilę pogotować, aż rabarbar będzie miękki. Wyjąc laskę wanilii. Skrobię wymieszać z wodą i dodać do rabarbaru. Chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Gotowe. Można dodać cynamonu, syropu klonowego lub soku z cytryny do smaku. Podawać na zimno lub gorąco. Jeść jako deser lub z kluskami, knedlami lub naleśnikami.
Deser z jogurtem i śmietanką. Wykładamy po łyżce do pucharków na przemian mus z rabarbaru i jogurt i śmietankę. Całość posypujemy brązowym cukrem. Pucharki dekorujemy kleksem bitej śmietany