Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z farszem szpinakowo-pieczarkowym

Naleśniki z farszem szpinakowo-pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 223

Dodano:

Odsłon: 9717

Ziołowe naleśniki ze smakowitym farszem, ciekawy pomysł na wegetariański obiad.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • + odrobina tłuszczu do smażenia
  • Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g szpinaku
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować do powstania gładkiego ciasta. Odstawić na 20 minut.

    Na 1 łyżce tłuszczu usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki (puszczą sok, należy go odparować, a pieczarki lekko zrumienić). Pieczarki zdjąć z patelni.
    Na tej samej patelni dodać kolejną łyżkę tłuszczu, zeszklić cebulę, dodać czosnek i szpinak. Gdy soki ze szpinaku lekko odparują, dodać pieczarki. Serek mascarpone wymieszać z solą, pieprzem i ziołami. Dolać do niego płynny sos z patelni i szybko wymieszać, dodać do szpinaku z pieczarkami. Nadzienie gotowe :) Teraz smażenie naleśników.

    Na mocno rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron, przed każdym naleśnikiem można posmarować patelnię odrobiną tłuszczu. Po usmażeniu układać naleśniki na talerz, przykrywać drugim talerzem (naleśniki będą bardzo giętkie i miękkie).

    Na każdego naleśnika nakładać po ok. 2 łyżki farszu. Zawijać i układać na blaszce. Naleśniki zapiec w piekarniku do utworzenia się chrupiącej skorupki lub obsmażyć na patelni. Można podać w towarzystwie lekkiej sałatki. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń