Do góry

Przetwory Przepis na:

Ocet balsamiczny z czarnej porzeczki

Ocet balsamiczny  z czarnej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 3162

Dodano:

Odsłon: 4283

Lato to najlepszy okres na aromatyczne octy owocowe. Wlasnorecznie wykonane sa najsmaczniejsze, nadaja sie nie tylko do przeróznych dressingów, ale i wszelkich sosów do ryb lub miesa. Balsamiczny ocet o aromacie czarnej porzeczki jest doskonaly do wielu salat, a takze do miesa...

Składniki

  • 500 g czarnej porzeczki
  • 100 g cukru
  • szczypta soli morskiej
  • 500 ml octu balsamicznego
  • 1 laska cynamonu
  • 5 gozdzików
  • 5 ziaren ziela angielskiego
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Skladniki wystarczaja na ok. 0,75 l octu.

    Umyc porzeczki i wybrac dojrzale owoce, wlozyc do garnka z cukrem i sola i zmiazdzyc najlepiej tluczkiem do ziemniaków.
    Odstawić na ok. godzine.

    Po godzinie dodac ocet balsamiczny i przyprawy. Zagotowac wszystko do wrzenia a nastepnie gotowac na bardzo malym ogniu ogniu przez około 15 minut.
    Odcedzic przez sito lub gaze i przelac do czystej butelki.

    Przechowywac w suchym i ciemnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń