Do góry

Przekąski Przepis na:

Odrywany chlebek ziołowy

Przepis dnia 2019-08-17
Odrywany chlebek ziołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1350

Dodano:

Odsłon: 22393

Odrywany chlebek ziołowy sprawdza się idealnie na różnego rodzaju imprezach typu: grille, przyjęcia czy urodziny. Przez to że jest on złożony w harmonijkę bardzo łatwo się odrywa oraz się nie kruszy. Więcej na blogu.

Składniki

  • Ciasto: 500 gramów mąki pszennej (typ 550)
  • 250 mililitrów ciepłej wody
  • 8 gramów drożdży suchych
  • 40 mililitrów oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru
  • Masło ziołowe: 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 125 gramów miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do misy i wyrabiamy ręcznie lub robotem
    • Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę
    • W tym czasie łączymy składniki na masło ziołowe i dobrze mieszamy
    • Kiedy ciasto już wyrośnie dzielmy je na 2 porcje, które następnie wałkujemy na cienkie placki

  2. • Placki smarujemy masłem ziołowym i dzielmy na porcje o szerokości około 2/3 wysokości formy
    • Porcje ciasta składamy w harmonijkę i układamy wewnątrz formy
    • Tak przygotowany chleb pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
    • Gotowy chleb najlepiej podawać w towarzystwie sosu lub dipu do namaczania

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń