Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kanapkowe z curry - idealne!

Ogórki kanapkowe z curry - idealne!

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 754

Dodano:

Odsłon: 9724

W ubiegłym roku zrobiłam na próbę dwa słoiki, ale wiem, że to nie był do końca ten smak, o który mi chodziło. W tym roku pokombinowałam i mogę Wam przedstawić przepis na idealne ogórki kanapkowe! Nie za ostre, nie za słodkie - bombowe! :) Należy tylko znaleźć odpowiednie ogórki i do dzieła! Warto, uwierzcie!

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki kurkumy
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Słoiki i zakrętki wyparzamy, dokładnie suszymy.
    Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki. Układamy je w miarę ciasto w słoikach.
    Do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, pieprz, ziele, kurkumę, curry i sól. Całość zagotowujemy (mieszamy do rozpuszczenia cukru).
    Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy.
    Słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (liczymy od czasu zagotowania się wody w garnku), skórka ogórków powinna zmienić kolor na jasnozielony, żółtawy.
    Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy zakrętki i przekładamy na blat zakrętkami do dołu. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystudzenia.
    Smacznego! :)

  2. Ogórki są gotowe do jedzenia po 24 godzinach, ja jednak zwykle zostawiam je w spokoju na co najmniej tydzień.
    Otwarte słoiki z ogórkami przechowujemy w lodówce - wtedy są jeszcze lepsze! :-)
    Ogórki z tego przepisu używam na kanapki, ale i do sałatek i past np. rybnych.
    Najlepiej użyć dużych ogórków gruntowych, u mnie zwanych sałatkowymi.

    Przepis na trzy duże słoiki - 0,9 l.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń