Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1568

Dodano:

Odsłon: 19015

Upały nie odpuszczają a ja siedzę w kuchni i przyrządzam nasze ulubione kiszone ogóreczki ;)

Składniki

  • 8 kg ogórków
  • około 30 ząbków czosnku
  • 15 kawałków chrzanu
  • koper
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • woda
  • sól - około 1.5 łyżki na litr wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki wyszorować.

  2. Na dno każdego słoika wrzucić gałązkę kopru, następnie ściśle ułożyć ogórki.

  3. Do każdego słoja wrzucić po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 3 ziela angielskie i około 5 liści laurowych.

  4. W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól(woda ma być dobrze słona, o wiele bardziej słona niż woda np. na makaron, tak gdzieś około 1,5 łyżki soli na litr wody).

  5. o zagotowaniu spróbować wodę (uważać), jeżeli jest mało słona to dosolić i jeszcze chwilę ją pogotować.

  6. Następnie delikatnie ją ostudzić i zalać słoiki, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń