Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone na zimę w słoikach

Ogórki kiszone na zimę w słoikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 75667

Dodano:

Odsłon: 14959

Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu ogórki kiszone w słoikach na zimę, zalewane gorącą zalewą. Tak przygotowane ogórki kiszone powinny wytrzymać przynajmniej do wiosny w naszej spiżarce, a nawet dłużej (ale na pewno wcześniej zostaną zjedzone:). Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu (chociaż jest dość popularny), to polecam wypróbować i przygotować kilka słoiczków domowych ogórków kiszonych.

Składniki

  • Proporcje na 1 słoik 900 ml
  • do jednego słoika wchodzi około 450 gramów ogórków
  • garstka kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu lub garstka pokrojonych listków chrzanu
  • oraz dodatkowo możemy dodać listki porzeczki, wiśni, dębu lub winogrona – w zależności od wielkości od 1 do 2 listków
  • ---------------------------------------------------
  • 1 litr zalewy wystarczy do przygotowania 2 słoików 900 ml
  • 1 litr wody
  • 1 kopiata łyżka soli do przetworów
  • 1 łyżeczka cukru
  • wyparzone słoiki i wieczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Koper kroję na mniejsze kawałki (łatwiej będzie go ułożyć w słoiku), obrany czosnek kroję na mniejsze kawałki, obrany korzeń chrzanu kroję na mniejsze kawałki (strugam), listki dokładnie płuczę.

  2. Teraz na dno słoika wkładam po dwa porwane na mniejsze kawałki listki z jednego rodzaju (liście winogrona są duże więc daję jeden liść), około 2 ząbków czosnku, kilka wiórek chrzanu i garstkę kopru.

    Następnie układam ogórki (oczywiście bardzo dokładnie umyte), jeden obok drugiego dość ściśle aby po zalaniu zalewą nie wypłynęły. Ogórki układam tak aby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

  3. Ogórki mam ułożone teraz przygotuję zalewę:
    Do wody dodaję sól, cukier, garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Na początku mieszam aby sól się rozpuściła.

  4. Gdy zalewa się zagotuje, to wrzątkiem zalewam ogórki w słoikach, ważne aby ogórki były przykryte zalewą. Zalewy wlewam tyle żeby pozostało około 1,5 centymetra wolnego miejsca od wieczka.
    Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Następnie słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

    Gdy słoiki wystygną to je odwracam i pozostawiam w kuchni na dwa dni, aby zaczęło się kiszenie. Następnie słoiki wynoszę do piwnicy, w ciemne i chłodne miejsce.

    Ogórki kiszone są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 02 sierpnia Robię podobnie ale nie dodaję od jakiegoś czasu chrzanu bo ogórki są co prawda twarde ale bardzo kwaśne i zalewa często "gazuje". Wynoszę je natychmiast po zalaniu wrzącą zalewą do piwnicy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń