Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Przepis dnia 2018-07-06
Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 960

Dodano:

Odsłon: 36955

Czas na pyszne ogóreczki :)

Składniki

  • małe jędrne ogórki
  • 2 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 5 ziarenek pieprzu
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • gorczyca
  • koper
  • czosnek
  • marchew
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W większym garnku zagotowujemy zalewę z wody, octu, soli, cukru, pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego. Następnie do każdego umytego i wyparzonego słoika wrzucamy gorczycę, koper, czosnek i parę plasterków marchewki.Ogórki układamy w słojach i napełniamy je zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.
    Rada: Jeśli zwiększymy ilość cukru w zalewie do 4 łyżek to otrzymamy wówczas zalewę słodko-kwaśną. Takie ogóreczki również smakują wybornie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 03 lipca Pieknie wygladaja Twoje ogorki! ale mam pytanie zalalas ogorki oraca czy zimna zalewa?
:)))
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 03 lipca Uwielbiam konserwowe, do sałatki w sam raz ;-D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń