Do góry

Desery Przepis na:

Oponki pieczone (bez glutenu)

Oponki pieczone (bez glutenu)

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 977

Dodano:

Odsłon: 818

Lżejsza i zdrowsza wersja oponek serowych. Z dodatkami smakują idealnie.

Składniki

  • 210 g mąki gryczanej
  • 210 g mąki ryżowej
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki śmietany
  • 250 g twarogu chudego
  • łyżeczka aromatu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem waniliowym)
  • Dodatki: -cukier puder (u mnie zmielony słodzik)
  • polewa z gorzkiej czekolady
  • polewa z odżywki białkowej
  • wiórki kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto.

  2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości.

  3. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a w nich dodatkowo kieliszkiem środek, aby wyszła oponka

  4. iekarnik nagrzewamy do 180 stopni i układamy oponki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mi wchodziło po 12 szt). Pieczemy 10-15 min do zrumienienia. (uważajcie, aby spodu nie podpiekło). Powtarzamy etapy 3,4 to wykończenia ciasta.

  5. Dodatki:
    5. Czekoladę ok 50 g rozpuszczamy z olejem kokosowym, studzimy. Jeśli stosujecie odżywki, rozpuszczamy ją z odrobiną wody, polewamy tym wszystkim oponki i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 lutego Chrum, chrum, pycha, ale Ty już, o tym dobrze wiesz xD Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń